Schengen C ve D Tipi Vizeler Nedir, Nasıl Alınır?

Sponsorlu bağlantılar

Merhabalar sizlere uzun araştırmalar sonucu  kendim içinde almam gerekebilecek olan ve yurtdışı seyahatlerinizde özellikle de Avrupa’ya gideckseniz mutlaka almanız gereken Schengen (Şengen) vizesi hakkında edindiğim bilgileri elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle bilinmesi gereken şey Schengen vizesi her ne kadar Avrupa Birliği ortak kararı tarafından veriliyor olsa da ülkeden ülkeye farklılıklar gösteren küçük uygulama değişiklikleri göstermektedir.

Kısaca Schengen Vize türlerinden bahsedelim. Öncelikle hangi ülkeyi ziyaret edeceğiniz ziyaret sebebiniz ziyaret süreniz ve daha önce vize alıp almadığınız Schengen vizesini almanızda süre ve kolaylık bakımından ciddi farklılıklar gösteriyor. Şu anda 3 tip Schengen vizesi vardır.

A Tipi Transit Geçiş Vizesi:

Bu vize aslında yurtdışı seyahatinizde gitmek istediğiniz ülkeye aktarmalı olarak gitmeniz gereken durumlarda hava alanlarında sorun yaşamamnız için gerekebilecek bir vize türüdür.

Bu pek fazla kullanılmayan bir vize türüdür çünkü zaten çoğu ülke bu geçişleri sorun etmemektedir. Tabi bazen Hollanda Fransa gibi ülkeler vizenin hangi ülke için alındıysa önce o ülkeye giriş yapılması gerektiğini söyleyerek sizi uçağa almayabilirler. Böyle bir durumda çok can sıkıcı olur. O yüzden en doğrusu vizenizi hangi ülke için aldıysanız önce o ülkeye giriş yapmanızdır. Daha sonra diğer ülkelere dilediğiniz gibi gidebilirsiniz.

C Tipi Kısa Süreli Kalış Schengen Vizesi:

Sponsorlu bağlantılar

Bu vize aslında 90 gün ve altı sürelerde seyatah, tatil, kongre, toplantı, ziyaret gibi sebeplerle gitmek istediğiniz ülkeye giriş için verilir. Bu vize ile maalesef o ülkeye girdikten sonra başka ülkelere geçiş yapamamaktasınız. Ancak bir ülkeye gider ve vize süreniz dolduğunda geri gelebilirsiniz. Her ülke için ayrı ayrı alınması gerekir. Eğer daha önceden vize almışlığınız varsa size birazdan anlatacağım D tipi vizeyi de verebilirler. Bu durumda tüm ülkeleri gönül rahatlığıyla gezebilirsiniz.

D Tipi Uzun Süreli Kalış Schengen Vizesi ve Oturma İzni:

Bu vize tipi ise 90 günden fazla kalmanız gereken eğitim, iş gibi durumlarda almanız gereken vize türüdür. Bunu hangi ülkeye gidecekseniz o ülkenin konsolosluğundan gerekli evraklar karşılığında alabilirsiniz. D tipi multi visa ile ilk olarak vizeyi aldığınız ülkeye giriş yapıp sonrasında tüm Avrupa’yı dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.

Bazı ülkeler uzun süreli kalışlar için önce d tipi vize verip sonrasında ülkeye gidince oturma izni çıkartmanızı isteyebilir. Bu oturma izni ile birlikte orada kalmanız yasallaşır ve gezmeye de başlayabilirsiniz. Ha unutmadan gezme süreniz 6 aylık periyotlar için 90 günden fazla olamaz.

Örneğin Polonya’da Erasmus için alınan D tipi vize ile Polonya’ya giriş yapıldıktan sonra diğer Schengen üyesi ülkeler rahatlıkla gezilebilir.

Bu konularda sormak istediğiniz sorular mutlaka olacaktır. Detaylı bilgi almak için yazının altına yorum yazarak sorularınızı sorabilirsiniz. Fırsat buldukça ve bilgim yettikçe cevaplamaya çalışacağım.

Herkese bol ve eğlenceli seyahatler diliyorum…

Sponsorlu bağlantılar
  1. Mete Cevapla
  2. Anil Cevapla
  3. asd Cevapla
  4. CİHAN Cevapla
  5. gizem Cevapla
  6. hellas Cevapla
  7. Saykousta Cevapla
  8. Yakup gudek Cevapla
  9. Oya Deniz Cevapla
  10. Esref Cevapla
  11. Levent lokman Cevapla
  12. Kartal Cevapla
  13. Hakan Demir Cevapla
  14. Mehmet Cevapla
    • BERKAN Cevapla
    • BERKAN Cevapla
  15. Yilmaz Cevapla
  16. gizem Cevapla
  17. Mehmet Cevapla

asd için bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Devamını oku:
webrazzi-pro-ekran-goruntusu-640x359[1]
Webrazzi’den kurumsal bilgi platformu: “Webrazzi Pro”

1o yıl kadar bir zamandan beri yayın hayatını sürdüren webrazzi.com internetin başarılı sosyal haber sitelerinden biri. Sosyal medya trendleri ya...

Kapat